HERBÁŘ PERUÁNSKÝCH BYLIN A ROSTLIN
dary And a Amazonie




Růžová sůl Inků

Používa se při zdravotních problémech:


Revitalizační
RŮŽOVÁ SŮL INKŮ MARAS

Sůl Maraská, růžové zlato Inků, peruánská růžová sůl, růžový poklad Inků, sůl Inků, andská růžová sůl, sal rosada, pinksalt.
ZDRAVÉ SOLENÍ A VÝJIMEČNÁ CHUŤ JÍDEL
   
 












Co vše v sobě ještě skrývají tajemné Andy?

Zdá se, že jejich poklady jsou nevyčerpatelné. Patří mezi ně i exotické, růžové a slané krystalky plné minerálů – Růžové zlato Inků - SŮL INKŮ – výjimečná, delikátní a zdravá složka našich jídel a zdroj minerálů.
Její po staletí nevyčerpatelné zásoby se nachází ve slaném podzemním horkém prameni, tryskajícím ve výšce 4.000 m.n.m. z útrob peruánských And.
Tato sůl je zcela unikátní. Má nejen vzácnou a bohatou chuť a vlastnosti, ale i bohatou historii.
Objevena a používána Inky je stále vysoce ceněna pro svou výjimečnost. Je nazývána solí Maras (maraská sůl), podle názvu malebné vísky Maras, kde je od nepaměti kolébka této neobvyklé soli.

Výhradně ruční způsob získávání tohoto růžového pokladu se od časů Inků nezměnil. Na úbočí And je vybudováno cca 4.000 vodních nádrží, které tvoří pěkné terasovité bazény. Jsou nazývány salinas a každý má v průměru 5 m². Do nich je sváděn proud podzemní slané vody. Na slunci se voda vypařuje a zůstává v nich čistá sůl.

Tyto nádrže jsou po staletí vlastnictvím jednotlivých rodin, pro které jsou zdrojem obživy. Odpařenou sůl sbírají, nakládají do pytlů a připravují na dlouhou cestu do města.

Sůl má krystalickou strukturu a je neobyčejně cenná, neboť je nasycena přírodními minerály, na které jsou Andy velmi bohaté a které jsou nezbytné pro naše zdraví. Obsahuje jich veliké množství a nejcennější jsou především železo, vápník, hořčík, zinek a měď. Jejich vysoký obsah dodává soli charakteristickou krémovou barvu s odstínem růžové a proto je také nazývána Sal rosada nebo Pink salt.















Tato 100% přírodní sůl Inků je raritou mezi jinými solemi. Značně je převyšuje nejen vzhledem, chutí, složením nebo původem.
Dodává potravě zajímavou chuť a náš organizmus doplňuje potřebnými minerály. Je velmi ceněna nejlepšími kuchaři na světě a užívána k přípravě různých specialit. Zpestřuje přípravu jídel a zlepšuje jejich chuť. Hodí se k přípravě prakticky všech jídel: ryb, mořských plodů, masa, omáček, polévek, salátů, teplé i studené kuchyně. Zvýrazňuje intenzitu chuti některých plodů – např. rajčat, okurek a salátů. Někteří gurmeti si s ohledem na tuto její vlastnost lehce solí i syrová jablka a pomeranče.
Konzumace soli má obrovský vliv na naše zdraví. Může mu škodit nebo pomáhat. Vše záleží na jejím druhu.
Většina lidí se bez soli nemůže obejít. Obyčejná, kuchyňská sůl, kterou nejčastěji používáme, se skládá hlavně ze sodíku a chlóru a obsahuje dodané substance zabraňující hrudkovatění. Je pro nás stále větší zátěží. Je častou příčinou takových problémů, jako jsou ledvinové a žlučové kameny, záněty kloubů, revmatizmus, dna, vysoký krevní tlak, otoky a přetížení ledvin apod.
Mořská sůl je značně zdravější, avšak vzhledem ke stále většímu znečištění moří musí být také v jistém stupni čištěna a upravována. To "Růžové zlato Inků" pochází z tajemného pramene z útrob majestátní hory. Z čisté, panenské a těžko přístupné oblasti peruánských And.
Přináší nám nejen sílu a energii těchto hor, ale rovněž přírodní minerály, tak potřebné našemu tělu, k uchování správných funkcí. A co víc – může naši potravu učinit chutnější a její přípravu zajímavější.

Růžové zlato Inků - slané, růžové krystalky různé velikosti s měnící se narůžovělou barvou. Stojí za to, mít je po ruce v naší kuchyni. Lze je nasypat do mlýnku na koření a mohou se tak stát ozdobou každé kuchyně.
Je možno je i dodávat do revitalizujících a relaxačních koupelí.








    
 
KDO JEDNOU OCHUTNÁ NEBUDE CHTÍT JINOU...

 

Používa se při zdravotních problémech:


Revitalizační