HERBÁŘ PERUÁNSKÝCH BYLIN A ROSTLIN
dary And a Amazonie




CAÑIHUA 


CAÑIHUA 
Chenopodium pallidicaule 
    
                                   Malá zrníčka velkou super potravinou

   

Na výšinách, mezi 3.500 až 4.100 metrů nad mořem, kde mráz, sucho a nepříznivé počasí umožňují růst jen málo rostlinám, roste v celé své kráse další cenný dar čisté přírody And, velmi výživná příbuzná Quinui – Cañihua. Je odolná na výkyvy počasí – daří se jí za mrazivých teplot, které v horách nastávají v noci, ale také za tropických teplot pohybujících se okolo 28 °C. Tato rozvětvená bylina dorůstá výšky od 30-60 cm a vyskytuje se v několika barevných variantách. Její plody jsou drobná zrnka, jejichž barva může být černá až hnědá. Ve srovnání s jinými obilninami poskytuje hodně energie tak potřebné v oblastech o nízkých teplotách, a proto stanovila důležitou součást stravy Inků. Kromě konzumace měla velký význam i v jejich náboženství. 
Produkce canihua není rozsáhlá, protože vyspělost zrn na jedné bylině není jednotná, což ztěžuje a omezuje její sklizeň. Ale s ohledem na její účinky a nutriční hodnotu – kvalitní rostlinná bílkovina, vláknina, železo, vitamín E, antioxidanty a další látky, zájem o ni stále roste. Proto se i několik univerzit, jako například Experimentales INIA v Camacani a v Illpa, Univerzita San Antonio Abad v Peru a Univerzita v Patacamaya v Bolívii, dlouhodobě zabývá výzkumy nad jejím pěstováním. 
V Peru se Cañihua pěstuje zejména v oblastech Puno, Cusco, Apurímac a Huancavelica. Momentálně INIA (Národní institut zemědělského výzkumu) spolu s Asociací ekologického zemědělství z Ayaviri v Puno vytváří seznam odrůd tohoto druhu ve spolupráci s místními farmáři, kteří jsou schopni vytvořit malé školky.
Pro Qechua je to qañiwa, její jiné názvy jsou kañiwa, kañahua o kañigua, canihua, český název má  merlík bledý.

Vlastnosti:
z výživového hlediska je canihua potravinou, která si svými vlastnostmi a účinnými látkami prosadila čestné místo v jídelníčku celé Latinské Ameriky a postupně si získává věhlas i po světě.  I když je Canihua maličká, svými vlastnostmi vyniká. To, co z ní dělá super potravinu, je vysoký obsah bílkovin, který činí až 20%. Lehce stravitelná semena obsahují také značné množství důležitých aminokyselin (s významným množstvím lysinu, izoleucinu a tryptofanu), které tělo nedokáže vyrobit samo. 
Dalšími účinnými látkami jsou kyselina listová a vitamíny ze skupiny B, riboflavin, B1 a také vitamín mládí - E. Dále jsou zdrojem minerálů, především vápníku, fosforu, zinku, hořčíku a vysokého obsahu železa (ve 100g zrn je 60 % denní potřeby, což je čtyřikrát více než u Quinua. Pro srovnání – 100g pohanky obsahuje jen 15 %). Opomenout nelze ani vysoký obsah vlákniny rozpustné ve vodě, která pomáhá udržet střeva v dobrém stavu. Canihua má velmi nízký obsah tuku.  
Navíc tato drobná obilnina neobsahuje lepek, tudíž je vhodným doplňkem bezlepkové stravy a vítanou součástí jídelníčku osob trpících na celiakii. Neobsahuje saponiny, takže ji před vařením není třeba namáčet ani oplachovat. Má nízký glykemický index. Dodává energii a s ohledem na obsah proteinů se doporučuje konzumovat při bezmasých dietách. Pro ty, kteří z různých důvodů vynechávají nebo velmi omezují ve svém jídelníčku přísun tuků, je canihua vhodným doplňkem. 

Účinky na organismus:
přispívá zejména obsahem vlákniny rozpustné ve vodě, která slouží jako střevní regulátor a tím  pomáhá při zácpách. Pokud je konzumována s vodou, zasytí, a proto je doporučována při redukčních dietách. Pomáhá snižovat hladinu cholesterolu a tryglyceridů v krvi, podporuje krevní oběh a pomáhá předcházet kardiovaskulárním onemocněním, pomáhá při léčbě anemie. Canihua je neocenitelná také jako prevence onemocnění jako je cukrovka, rakovina tlustého střeva, arterioskleróza, rakovina, hypertenze, anémie, žlučové kameny, a dalších. Je doporučená k léčbě břišního tyfu. Rovněž vykazuje vlastnosti imunostimulační. Je skvělou výživou pro děti, seniory sportovce a lidi, kteří potřebují nutričně bohatou stravu. Pravidelná  konzumace pomůže lidem, kteří trpí vypadáváním vlasů a křehkými nehty.  
Obyvatelé Peru používají také listy canihua, které se vaří a konzumují stejným způsobem jako špenát. Sušenými částmi rostliny jsou krmena různá hospodářská zvířata.
V Peru je konzumace canihua doporučována při zažívacích problémech, zejména při regulaci činnosti střev. Do každodenního jídelníčku by ji měli zařadit lidé s kardiovaskulárními obtížemi a lidé s vysokou hladinou „špatného“ cholesterolu v krvi. Canihua je prospěšná srdci, revitalizuje organismus a dodává tolik potřebnou energii. Je zdrojem přírodních enzymů, které zajišťují přísun energie a vitality. Proto je oblíbena aktivními sportovci.
Od roku 1985 mají Canihua spolu s quinoa celosvětový věhlas, jako součást jídelníčku kosmonautů. 

JAK POUŽÍVAT

 Zrna: 
zrna Canihua, která jsou menší než quinoa, během vaření také „vypouští“ malé křupavé ocásky (klíčky). Jsou velmi chutné, s lehce nasládlou oříškovou chutí.

 Příprava: Canihua vaříme buď ve vodě nebo vývaru, dle chuti. V poměru 1:1 nebo 1:2 přiveďte k varu a na mírném ohni vařte přikryté zhruba 15-20 minut.V Peru se canihua například jí v podobném pokrmu jako je náš rýžový nákyp, tedy na sladko, smíchaná s ovocem, ale přidává se i do těsta na chléb, nebo do polévek. V našich podmínkách ji můžete používat jako přílohu místo rýže, jako základ pro různá "rizota", jako přísadu do různých masových a zeleninových karbanátků a nádivek, může nahradit rýži, quinuu nebo těstoviny. Pokud chcete připravit kaši, rozmixujte ji v mléku. Může být dodávána i do některých dezertů. V Peru je typickou součástí sladkých nápojů, kde spolu se skořicí a hřebíčkem tvoří ideální kombinaci (cca 20 minut povařit Canihua s přísadami podle chuti, přidat cukr a nápoj je hotový). Dalším způsobem, jak připravit Canihua je: jako energetické tyčinky, sladké kaše, koláče nebo spolu s ovesnými vločkami jako chutnou snídani. Z vařených zrníček můžete připravit různé saláty, nebo přidat k salátům. Je sametovější a křehčí než quinua a svou oříškovou chutí může obohatit každý salát. Může se jíst s jogurtem, zakysanou smetanou, jednoduše ji přidejte ke svému oblíbenému jídlu.

CAÑIHUACO- Mouka ze zrn.
Pražené a mletá semena Canihua jsou běžně známé pod názvem CAÑIHUACO.
Přidává se jako surovina při pečení různých druhů chleba a pečiva nebo sladkých korpusů a sušenek. Pokud ji chcete použít jako náhradu mouky ve svém oblíbeném moučníku, stačí jen zaměnit mouku za moučku z canihua. V této formě získá moučník mnohem větší a kvalitnější nutriční hodnotu. Lze použít k výrobě těstovin a čokoládových pudinků, jako přídavek k strouhance na obalovaní masa či ryb. Přidává se do polévek, které zahustí a dodá jim jiný rozměr chuti. V Peru v ulicích měst Cuzco a Puno je prodávaná po smíchání s mlékem a cukrem jako docela chutný nápoj, připomínající kakao či horkou čokoládu.
Jako nápoj při zažívacích potížích se v Peru připravuje: 2 lžíce canihua vařte 15 minut v ½ litru vody, poté oslaďte. Vypijte ve dvou dávkách. Pokud se Vám po první dávce zdravotní stav nezlepší, vypijte druhou dávku.
Kardiovaskulární problémy: 1 lžíci mouky z canihua povařte s hrnkem vody. Po 5 minutách odstavte. Pijte denně 2 hrníčky.

Zajímavost: 
Canihua se tradičně používá jako repelent proti komárům a dalšímu hmyzu. Je potřeba spálit listy a stonky, popel je pak základem pro vytvoření pasty, kterou se potírá kůže.
Upozornění
Konzumaci canihua ať už v jakékoliv formě, je třeba řádně zapít vodou.