YUCA 
Manihot esculenta 
 
  
Juca je kořen - hlíza rostliny známé jako Maniok nebo Kasava. Je jednou ze šesti nejdůležitějších výživných, kulturně pěstovaných rostlin na světě. Její výživné hodnoty byly známy již v předkolubovské éře a proto byla také rozšířena po celé Latinské Americe. Yuca není náročnou rostlinou. Nevyžaduje žádné speciální podmínky proto aby se jí dařilo, plodí i v méně kvalitní půdě s nízkou úrodností. To podporovalo její rozšíření v tropických a subtropických oblastech a dnes je pěstována v oblastech Jižní Ameriky, Afriky, Jihovýchodní Asie a ostrovů Pacifiku. 
Yuca, s botanickým názvem Manihot esculenta, se často plete s jinou rostlinou, která roste převážně v USA a její název zní Yucca (Yucca schidigera), a je druhem palmy. 
Tyto dvě rostliny se liší v účincích a proto pozor na jejich záměnu.
Yuca je stálezelený keř, dorůstající do výšky 1 až 5 metrů, známý také jako maniok, cassava či tapioka. Je opěstován pro své výživné hlízy. Jeden keř vyprodukuje najednou 5-10 válcovitých hlíz, které nejčastěji váží okolo 2 kilogramů. Jejich kůra má růžovou až tmavě hnědou barvu. Dužina je sněhobílá a je bohatá na škrob, vitamíny a minerály, ale obsahuje málo bílkovin.
 
Hlízy Yuca stanoví základní potravinu pro více než půl miliardy lidí v rozvojovém světě. Po rýži a kukuřici je třetím největším zdrojem lehce stravitelných sacharidů. Sacharidy totiž představují téměř 90% jejich celkové hmotnosti. Navíc se škrob využívá i v kosmetickém průmyslu, při výrobě různých druhů lepidel nebo jako krmivo pro hospodářská zvířata.
 Neobsahuje lepek. 

Hlízy jsou schované hluboko v zemi, jejich sklizeň, ale i jejich následná příprava jsou časově náročné. V závislosti na tom, v jaké formě mají být požívány, musí být dlouho namočeny ve vodě (někdy i několik dnů), vytrvale vařené, strouhané a sušené. Hlízy Yucy by se neměly požívat v syrovém stavu, protože v průběhu tepelného zpracování, sušení, krájení, pečení nebo kvašení se z nich uvolňuje (a tím i odstraňuje) nebezpečný kyanovodík.
Hlízy obsahují, kromě již zmiňovaného škrobu, množství proteinů, tuků, sacharidů, vlákninu, minerály jako železo, hořčík, vápník, zinek, měď, sodík, fosfor, dále vitamíny A, B, C i K. Vysoký obsah vitamínu K přispívá ke správnému růstu kostní hmoty a pomáhá v boji proti osteoporóze. 
Listy rostliny jsou bohaté na vápník, železo, proteiny a tuky. 
Yuca se dá v gastronomii využít pro přípravu různých pokrmů – od polévek, omáček, až po hlavní jidlo nebo přílohu. Je velmi sytá a pocit sytosti se uchovává delší dobu. Yuca se zpracovává různými způsoby. Nejvýznamnějším je mouka, které se říká maniok nebo kasava, a také granulovaná ve formě škrobových kuliček pod názvem tapioka. 
 Moučka (prášek) z Yucy
Moučka (prášek) z Yucy je velmi populární v celé Latinské Americe. Hlízy se suší tradičně na slunci a pak se melou na prášek. Mouka, čili Maniok je hypoalergenní, bez chuti a zápachu. Je jednou z nejzdravějších vegetariánských potravin ve světě a jednou z hlavních složek používaných při výrobě bezlepkových výrobků. Může nahradit pšeničnou mouku. Pečivo z maniokové mouky se méně drobí, je vláčnější a vydrží až o tři dny déle. Vzhledem k její hladké, průhledné struktuře a neutrální chuti a vůni se běžně používá k zahuštění do omáček a polévek, vyrábí se z ní také pudingy a dezerty. Pro zlepšení chuti různých druhů pečiva a chleba se přidává do mouky obilné.
 
Vliv Yucy na náš organizmus. 
Yuca má velmi cenné vlastnosti dodávající energii, čistící, neurostimulační, antitrombotické, antioxidační, imunostimulační, antibakteriální a protizánětlivé. Má své opodstatněné místo v katalogu zdravé výživy.
Yuca je lehce stravitelná. Je určena především pro ty, kteří trpí poruchami trávení, v případě zánětu žaludeční sliznice nebo žaludku, pálení žáhy, vředů a kolitidy. Pomáhá udržovat správnou hladinu cholesterolu, zlepšuje krevní oběh, stabilizuje srdeční tep a krevní tlak, zmírňuje úzkost. Doporučuje se při hubnutí. Vzhledem k vysokému obsahu vlákniny pomáhá snížit hladinu sacharidů, působí jako prevence chudokrevnosti z nedostatku železa. Zabraňuje tvoření trombů, které mohou ucpávat cévy. Snižuje hladinu kyseliny močové, čímž působí preventivně proti dně a zároveň zlepšuje stavy při již probíhající dně.
Yucu uvítají ve svém jídelníčku osoby které se chtějí zbavit nadváhy. Je nízkokalorická, navíc obsahuje vysoký podíl vlákniny, díky které budete rychleji sytější a zabráníte tak zbytečnému přejídání. Ve skutečnosti, 100 gramů manioku poskytuje pouze 120 kalorií. Vláknina, kterou Yuca obsahuje, je nerozpustná ve vodě, navazuje na sebe různé toxické látky nahromaděné v těle a tím přispívá ke zlepšení zažívání a funkcí trávicího traktu.
Účinky pravidelné konzumace Yucy se projevují také zejména ve zlepšení kvality pleti, vlasů a nehtů, silných zubů a kostí. Lidé trpící vypadáváním vlasů, mohou sáhnout po Yuce, protože vlasy hydratuje a vyživuje od kořínků po konečky a zároveň eliminuje jejich nadměrné vypadávání. Dokonce po pravidelném aplikování na vlasový porost dochází k jeho rychlejšímu růstu.
Yuca je také velmi dobrým a snadným zdrojem energie. Je vhodná pro sportovce, děti a další aktivní jedince, nebo pro lidi těžce pracující. 
Pro těhotné ženy je Yuca díky vitamínu B9 nápomocná po celou dobu těhotenství, při růstu i kojení dítěte.
Zajímavost: 
Ve vesničkách Peru domorodci nechávají Yucu kvasit a vzniká tak alkoholický nápoj, který se používá při různých tradičních rituálech. 
 
  
  Nutriční složení ve 100g
Nutriční složení ve 100g 
Sacharidy 85,64g
Vláknina 1,2g
Proteiny 2g
Vlhkost 7,97g
Vitamín B6 0,4 mg
Vitamín C 48,2 mg
Hořčík 66 mg
Draslík 765 mg